niedziela, 2 marca 2014

Pączek tu, pączek tam.. :) Przepis na pączki wiedeńskie / hiszpańskie, czyli znane wszystkim z cukierni GNIAZDKA :)

Tak jak w tytule, ostatnio z każdej strony atakowały nas pięknie pachnące, okrągłe, puszyste, mięciutkie pączki z nadzieniem jakim tylko się zamarzy :) (chociaż w mieście, gdzie studiuję, w Tłusty Czwartek spotkałam się tylko z nadzieniem malinowym, wieloowocowym, budyniowym i adwokatowym). Pączki z nadzieniem adwokatowym to mój absolutny faworyt :) Chodząc w zeszły czwartek po cukierniach/marketach szukałyśmy z koleżanką gniazdek (nie znalazłyśmy nigdzie :( ). Zmotywowana brakiem gniazdek w sklepach, postanowiłam zrobić własne :D Jak wiadomo, pączki te są robione z ciasta parzonego, z którego piecze się również karpatkę (ta z kolei nigdy nie urośnie mi jak trzeba..) No więc do rzeczy :) Z powodu tego, iż dużo czasu muszę poświęcać na naukę wstawiam dzisiaj zdjęcie gotowych pączków bez poszczególnych etapów ich produkcji :D











A teraz przepis :) :


Składniki:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 9 jajek
  • 200g margaryny
  • 0,5l wody
  • szczypta soli
  • kieliszek (50ml) spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia
  • papier do pieczenia

Lukier:

Tak naprawdę podczas robienia lukru nie brałam pod uwagę proporcji, dodawałam składniki na oko. Przygotowałam sobie cukier puder i gorącą wodę w szklance i mieszałam, aż lukier uzyskał pożądaną przeze mnie konsystencję :) (ta jest zależna z kolei od upodobań).



Wykonanie:

Do rondelka wlewamy odmierzoną wodę i masło, mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, wsypujemy za jednym razem mieszaninę mąki z solą i mieszamy energicznie, aż powstanie zbite, jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto miksujemy z 9 jajkami i kieliszkiem spirytusu (z początku może być ciężko, ale nie zrażajcie się, z każdym kolejnym dodanym jajkiem będzie lepiej ;) ). Papier do pieczenia tniemy na kwadraty, smarujemy je olejem i na tak przygotowany papier wyciskamy z rękawa oponki. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy gniazdka papierem do góry (który po chwili zdejmujemy). Smażymy do momentu, aż pięknie się zrumienią (trwa to kilka minut z każdej strony, ale trzeba pilnować, bo wiadomo, jak to bywa z olejem ;) ). Wystudzone pączki maczamy w wcześniej przygotowanym lukrze i odstawiamy do zastygnięcia. Najlepsze są na drugi dzień po zrobieniu. :)

16 komentarzy:

  1. O rety, ale smakowicie wyglądają :) Dodaję do ulubionych, na pewno zrobię :-) No to narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam je zrobić! Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!! :D

      Usuń
  2. wyglądają pysznie, aczkolwiek nie jadam pączków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja generalnie też, ale w Tłusty Czwartek nie mogłam się oprzeć jednemu z nadzieniem adwokatowym *.* no i jednemu gniazdku, żeby nie było że robiłam a nie jem. :D

      Usuń
  3. Daj mi te pączki *.* wyślij pocztą, jakkolwiek, ale ja chcę je mieć <3 Wyglądają genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oluś, zrób sobie :* taki geniusz kulinarny jak Ty da na pewno radę. :)

      Usuń
  4. Uwielbiam gniazdka ! Bardziej niż tradycyjne pączki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak :) najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu :)

      Usuń
  5. Ale pyszności! Czemu zawsze trafiam na takie przepisy akurat na diecie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no patrz, zrządzenie losu! ja trafiam na recenzje ciekawych kosmetyków zawsze wtedy, gdy w portfelu mam ostatnie 10zł :D

      Usuń
  6. nigdy nie robiłam takich słodkości ale bardzo lubię jeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować!
      nie dość, że pyszne to jeszcze ta satysfakcja, że samemu się zrobiło :)

      Usuń
  7. Ale apetycznie wyglądają! Bardzo lubię gniazdka i chętnie bym je zrobiła ale obawiam się że mi nie wyjdą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mi wyszły - to naprawdę bez obaw, Tobie wyjdą na pewno!
      a jak zrobisz daj znać i podeślij linka o ile wstawisz na bloga:))

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Nie toleruję spamu, komentarzy o charakterze wyłącznie reklamowym.

Sernik waniliowy na zimno z kwaśnym musem

Dni stają się coraz cieplejsze to i mamy ochotę na zmiany w naszych jadłospisach :) Skręcona noga życia nie ułatwia, za to daje wiele czasu...