niedziela, 31 maja 2015

Sernik waniliowy na zimno z kwaśnym musem

Dni stają się coraz cieplejsze to i mamy ochotę na zmiany w naszych jadłospisach :) Skręcona noga życia nie ułatwia, za to daje wiele czasu na naukę i przyjemności (czyli m.in. eksperymentowanie w kuchni). Na ten przepis natknęłam się przypadkowo (tutaj) i spodobał mi się - ale nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go odrobinę ;) Czasem trzeba zrobić coś według przepisu, ale zdecydowanie o wiele bardziej wolę tworzyć coś swojego :) Zapraszam!


Spód ciasteczkowy:

- 300g ciastek owsianych orzechowych Bonitki (do kupienia w Biedronce)
- 85g masła roztopionego

Mus:
- 600g świeżego rabarbaru
- 100g cukru
- 12g żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- *opcjonalnie czerwony barwnik

Masa serowa:
- 1 opakowanie sera waniliowego Vitello (do kupienia w Biedronce)
- 4 cukry wanilinowe
- 4 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 150ml śmietany kremówki






1 KROK - spód ciasteczkowy: Ciastka owsiane zmiksować w blenderze i dodać je do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna przypominać konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć masą spód tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 26cm) i dociskać łyżką. Schłodzić w lodówce.


II krok - mus cz. I:
Na dno garnka wlać niewielką ilość wody (umownie- aby tylko zakryła dno, ponieważ rabarbar puści sok), włożyć pokrojony w kostkę rabarbar i przykryć. Dusić do momentu, gdy rabarbar zmięknie. Gdy to nastąpi, dodać cukier i wymieszać, dla lepszego efektu wizualnego można dodać czerwony barwnik :) Włożyć garnek z musem do miski z wodą i schłodzić.


III krok - masa serowa:
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i przestudzić. Do miski, w której będziemy ubijać masę należy włożyć ser, cukry wanilinowe oraz śmietanę. Gdy składniki się połączą, bardzo wolno dodawać żelatynę do masy, cały czas miksując, następnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. 


IV krok - mus cz. II:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzony mus zblendować i dodawać wolno żelatynę, mieszając łyżką. Gdy mus się połączy z żelatyną, wylać na masę serową i chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.









Smacznego! Jak się skusicie, to koniecznie dajcie znać jak wyszło! Zdjęcia mile widziane :) Oczywiście mus można zrobić z dowolnego owocu, ale że jest sezon na rabarbar.. więc jest sernik z musem rabarbarowym! :)

5 komentarzy:

  1. Przepis zapisuję i na pewno zrobię, ależ zrobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Nie ma u mnie osoby, której by to nie smakowało ;) Jest jeszcze lepszy na drugi dzień :D

      Usuń
  2. Hej :) Ja mam pytanie z innej beczki... czy były wyniki konkursu z Yankee?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, odpowiadałam już w komentarzu pod konkursem - nie, ponieważ nie został osiągnięty z góry założony wymóg 20 osób biorących udział ;)

      Usuń
  3. uwielbiam sernik na zimno <3

    Pozdrawiam i życzę wspaniałego dnia :)
    Anru,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Nie toleruję spamu, komentarzy o charakterze wyłącznie reklamowym.