niedziela, 15 września 2013

Tarta brzoskwiniowo-bananowa

Dzisiaj dla odmiany zza chmur wyjrzało słoneczko otulając nas ostatnimi promieniami ciepła. Nie jestem fanką upałów 40+ stopni, ale we wrześniu te 20-25 mogło by być:) Przeglądając blogi natknęłam się na przepis na tartę bananową (inspiracja) i postanowiłam zrobić, zamiast tylko bananów użyłam brzoskwiń i jednego banana:) Pokażę Wam poprzez zdjęcia jak to u mnie wyglądało, krok po kroku :) Starałam się, aby zdjęcia były wyraźne:) W przepisie Anna radzi, aby rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5cm; jednak ja wolę wykleić formę ;D



Składniki:

Ciasto kruche:
  •  20dag mąki krupczatki
  • 100g zimnego masła lub margaryny
  • łyżka oleju
  • sól
  • odrobina zimnej wody

Nadzienie:
  •          jeden banan
  •        5-6 dużych brzoskwiń
  •          skórka z małej cytryny
  •          sok z ½ cytryny
  •          3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  •          szklanka mleka
  •          jajko
  •          4dag cukru
  •          opakowanie cukru waniliowego
  •          łyżka mąki ziemniaczanej




Przesianą mąkę krupczatkę posiekać nożem z zimnym masłem, dodać łyżkę oleju, sól i odrobinę zimnej wody (do momentu, aż składniki się połączą i ciasto stanie się elastyczne). Szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, by ciasto odpoczęło.
Wiórki namoczyć w mleku co najmniej godzinę, aby dobrze nasiąkły, a mleko przeszło zapachem wiórek kokosowych.
Natłuszczoną i oprószoną mąką formę do tarty wykleić ciastem, formując dość gruby brzeg. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200°C i piec około 10-15minut. Ciasto przestudzić. Ważne, aby nie było gorące.
Owoce obrać i pokroić w plasterki lub w ósemki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście „w dachówkę”.
Jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Pod koniec dodać wiórki namoczone w mleku i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać, a następnie zalać owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170°C i piec 40-45minut.




A teraz zdjęcia :)




































Jeśli zdecydujecie się wykonać tą tartę, koniecznie dajcie znać :)


UWAGA! Osobom, które lubią słodkie ciasta może nie smakować ta tarta, ponieważ zawiera tylko 4dag cukru :) Jeśli lubicie słodko to dodajcie słodkie owoce i 10dag cukru do ciasta dodatkowo :)





Przypominam o rozdaniu:)




6 komentarzy:

  1. Hmm, az mi ochotke zrobilas na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. w smaku również boska! polecam do popołudniowej kawy:)

      Usuń
  3. mniam wygląda smakowicie :))

    http://subtelnyblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie. świetny pomysł z tymi brzoskwiniami. Teraz ja muszę wypróbować :) Cieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam i zapraszam po kolejny przepis. Tym razem pyszny deser z owocami :) Pozdrawiam Ania
    http://mamypasje.blogspot.com/2013/10/pyszny-deser-z-owocami.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Nie toleruję spamu, komentarzy o charakterze wyłącznie reklamowym.

Sernik waniliowy na zimno z kwaśnym musem

Dni stają się coraz cieplejsze to i mamy ochotę na zmiany w naszych jadłospisach :) Skręcona noga życia nie ułatwia, za to daje wiele czasu...